YAG lazer, göz hastalıklarının tedavisinde kullanılan birçok lazer türünden biridir. Katarakt ameliyatı sonrası oluşan bulanıklığın kaldırılması sırasında da YAG lazer kullanılmaktadır. Bu işleme YAG lazer kapsülotomi denilmektedir. YAG lazer ayrıca açı kapanması glokomu olan hastalarda YAG lazer iridotomi işlemi için de kullanılır. Bu yazımda önce YAG lazer kapsülotomi işlemini anlattıktan sonrasında YAG lazer iridotomi işlemini anlatacağım.

Aşağıdaki videoda bu konunun detaylarını bulabileceğiniz gibi, yazılı olarak videodan hemen sonrada anlattım.

YAG Lazer Kapsülotomi ve İridotomi Nedir? Hangi Göz Hastalıklarının Tedavisinde Kullanılır?

YAG Lazer Kapsülotomi Nedir?

Katarakt ameliyatı yapılırken kataraktlaşan göz merceğinin ön kapsülünde bir pencere açılır. Bu pencereden kataraktlaşmış göz merceği FAKO yöntemi ile küçük parçalara bölünüp uzaklaştırılır. Geriye ön kapsülün kenar kısmı ve tüm arka kapsül kalır. Suni göz içi mercekleri yani suni göz içi lensleri de ön kapsül ile arka kapsül arasına konulur. Zamanla göz içi merceğinin arkasında kalan arka kapsülün şeffaflığı bozulur ve hastaların görme düzeyleri azalır. Hastalara bu durum anlatırken merceğin arkası kireçlendi veya kirlendi diye anlatılır. YAG lazer kapsülotomi ise YAG lazer ile şeffaflığı bozulan arka kapsülün merkezinde bir pencere açılmasıdır.

Katarakt ameliyatı konusunda detaylı bilgi için “Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır? Ameliyatın Riskleri ve Sonrası yazıma göz atabilirsiniz.

YAG Lazer Kapsülotomi Nasıl Yapılmaktadır?

YAG lazer kapsülotomi poliklinik şartlarında, lazer odalarında yapılır. Ameliyathane kullanımı gerektirmez. Önce göz bebeği damlalar ile biraz büyütülür daha sonra ise uyuşturucu bir göz damlası damlatılır. Hasta oturur pozisyondayken başını YAG lazer cihazına bağlı olan çene ve alın dayama kısmına dayar. Hastanın başı sabitlendikten sonra arka kapsülün merkezine 5-15 atış arası lazer işlemi uygulanır. İşlem ortalama 2-3 dakika sürmektedir.

YAG lazer kapsülotomi ve iridotomi Nedir? Nasıl Yapılmaktadırlar? Hangi Göz Hastalıklarının Tedavisinde Kullanılır?

YAG Lazer Kapsülotomi Riskleri ve Komplikasyonlar Nelerdir?

YAG lazer kapsülotomi işleminde komplikasyon riski çok düşüktür. Görülebilecek komplikasyonlar; %1,8 oranında göz içi basıncı yükselmesi, %0,74 oranında üveit, %0,74 oranında makula ödemi, %0,33 oranında maküla deliği, %0,25 oranında kornea ödemi, %0,16 oranında retina dekolmanı ve %0,08 oranında retina yırtığıdır. Ayrıca hastalar ilk 1-2 gün uçuşan cisimler görebilirler.

YAG Lazer Kapsülotomi Sonrası

YAG lazer kapsülotomi sonrası hastanede yatış yapılmaz ve hastalar hemen taburcu olurlar. İlk 6 saat bulanık gördükten sonra görme seviyesi işlem öncesi seviyeden daha iyi hale gelir. Yukarıda belirtildiği gibi hastalar birkaç gün uçuşan cisimler görebilir. YAG lazer kapsülotomi uygulanan hastalar ertesi gün normal yaşantılarına dönebilir. Bazı durumlarda bir süre ek damlalar kullanılması gerekebilir.

YAG Lazer İridotomi Nedir?

YAG lazer iridotomi YAG lazer cihazı kullanılarak iriste bir delik açmaya verilen isimdir. Genellikle açı kapanması glokumu olan hastalarda göz içi basıncının düşürülmesi için kullanılır.

Glokom (Göz Tansiyonu) hastalığı hakkında daha detaylı bilgiyi “Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?” yazımda bulabilirsiniz.

YAG Lazer İridotomi Nasıl Yapılmaktadır?

YAG lazer iridotomi aynı YAG lazer kapsülotomi gibi poliklinik şartlarında, lazer odalarında yapılır. Ameliyathane kullanımı gerektirmez. Fakat YAG lazer kapsülotominin aksine önce göz bebeği damlalar ile küçültülür daha sonra ise uyuşturucu bir göz damlası damlatılır. Hasta oturur pozisyondayken başını YAG lazer cihazına bağlı olan çene ve alın dayama kısmına dayar. Hastanın başı sabitlendikten sonra genellikle iris üst kadranına lazer atışları yapılarak bir delik açılır.  İşlem YAG lazer kapsülotomide olduğu gibi ortalama 2-3 dakika sürmektedir.

YAG Lazer İridotomi Riskleri ve Komplikasyonlar Nelerdir?

YAG lazer iridotomi de ciddi riskleri olan bir uygulama değildir. En sık görülen yan etki hastaların %13’ünde işlem sırasında oluşan belirgin ağrıdır. Diğer komplikasyonlar ise %29’unda ışık hassasiyeti, %1,7’sinde göz içi basıncında artış, %04’ünde epiretinal membran oluşumu ve %1,7’sinde kistoid maküla ödemidir. Çok nadiren göz içi kanama anlamına gelen hifema da görülebilir.

YAG Lazer İridotomi Sonrası

YAG lazer iridotomi sonrası da hastanede yatış yapılmaz. Hastalar hemen evlerine gidebilirler. YAG lazer iridotomi işlemi sonrası geçici göz içi basıncı (göz tansiyonu) artışları görülebildiği için hastaların bir süre göz damlaları kullanması gerekir.

Gözün Yapısı (Gözün Anatomik Yapısı) ve Görevleri Nelerdir?

Gözün yapısını (göz anatomisini) bilmek, göz hastalıklarının teşhis ve tedavisi açısından büyük neme sahiptir. Aynı [...]

Devamını Okuyun
Vitreus Nedir? Vitreus Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Vitreus latince bir kelime olup Türkçesi “camsı veya cam gibi” anlamına gelmektedir. İnsanlar ve diğer [...]

Devamını Okuyun
Gözde Uçuşan Cisimler (Miyodizopsi) Görmenin Nedenleri ve Tedavisi

Gözümüzde zaman zaman uçuşan cisimler görülebilmektedir.  Bu cisimler; nokta, yüzen bir kuyruk, ip, saç kılı [...]

Devamını Okuyun
Göz Sağlığı İçin Faydalı Besinler Nelerdir? Hangi Göz Hastalıklarına İyi Gelirler?

Sağlıklı beslenme tüm vücudumuzu olduğu gibi gözlerimizi de kapsar. Kilo kontrolüne paralel olarak, düzenli egzersiz [...]

Devamını Okuyun
Göz Tembelliği Nedir? Göz Tembelliğinin Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Gözün sağlıklı bir şekilde gördüğünü ispatlayan sınırlar vardır. Bu sınır normal bir gözde %100 veya [...]

Devamını Okuyun
Üveit Nedir? Üveitin Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Üveit hastalığı, ciddi bir göz hastalığı ve bir tür iltihaplanmadır. Üveit hastalığı iridosiklitis olarak da [...]

Devamını Okuyun
Renk Körlüğü Nedir? Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bazı kişiler belirli renkleri veya renklerin tonlarını ayırt edemezler. Görme konusunda bu sorunu yaşayan kişilerde [...]

Devamını Okuyun
Bietti Kristalin Distrofisi Nedir? Bietti Kristalin Distrofisi Tedavi Edilebilir Mi?

Gözde oluşan bazı hastalıklar çok az insanda görülmektedir. Kristalin Distrofisi’de 1937 yılında İtalyan asıllı Doktor [...]

Devamını Okuyun