Vitreusun makula üzerinde kısmen yapışık olduğu durumlarda ilerleyen yaşla beraber vitreus makuladan uzaklaşırken çekintiye neden olur. Bu çekintiye vitreomaküler traksiyon denilmektedir.
Vitreomaküler traksiyon (VMT) sendromu ise vitreusun retinadan ayrılırken makulayı çekmesi esnasında makulanın yapısının bozulmasıdır. Vitreoretinal ara yüzeyinde oluşan önemli bir görme bozukluğu sebebidir. Bu sendromda vitreus retinadan ayrılmaya başlamıştır fakat makulaya yani net görmemizi sağlayan sarı noktaya yapışık kalmıştır. Vitreus retinadan ayrılmaya devam ettikçe yapışık kaldığı makulayı yukarı çekerek yapısını bozmakta ve görmeyi sağlayan fotoreseptör hücrelerinin ölmesine neden olmaktadır.
Vitromaküler traksiyon sendromu, retinada oluşan diğer hastalıklardan; epiretinal membran, sarı nokta hastalığı, diyabetik retinopati, makula ödemi ve makula deliği gibi hastalıklarla da birlikte görülebilmektedir.
Vitromaküler Traksiyon Sendromunun Evreleri Nelerdir?
Vitreomaküler traksiyonun erken evresi vitreomaküler adezyon olarak adlandırılmaktadır. Bu evrede vitreus makula çevresinden ayrılmış fakat hala makulaya yapışık kalmıştır. Vitreomaküler adezyonda vitreomakuler traksiyondan farklı olarak makulada çekinti yoktur.
Vitromaküler Traksiyon Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Vitromaküler traksiyon sendromu, görme düzeyinde azalma, kırık görme, kör nokta gelişimi belirtileri ile ortaya çıkmaktadır. Bu sendrom genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkmaktadır.
Vitromaküler Traksiyon Sendromu Tanısı Nasıl Konulmaktadır?
Vitromaküler Traksiyon Sendromu (VMT) tanısı için öncelikler görme değerleri belirlenir daha sonra damla damlatılıp göz bebeği büyütülür ve göz dibi muayenesi yapılır. Kesin tanı ise optik koherens tomografi (OKT) ile tespit edilmektedir.
Vitromaküler Traksiyon Sendromu Nasıl Tedavi Edilmektedir?
Vitromaküler Traksiyon Sendromu, vitrektomi ameliyatı ile vitreus ile makula arasındaki yapışıklıkların birbirinden ayırılması ile yapılmaktadır. Bu esnada eşlik eden epiretinal membran (ERM) varsa ERM soyma işlemi de yapılmalıdır.