Vitreusun makula üzerinde kısmen yapışık olduğu durumlarda ilerleyen yaşla beraber vitreus makuladan uzaklaşırken çekintiye neden olur. Bu çekintiye vitreomaküler traksiyon denilmektedir.

Vitreomaküler traksiyon (VMT) sendromu ise vitreusun retinadan ayrılırken makulayı çekmesi esnasında makulanın yapısının bozulmasıdır. Vitreoretinal ara yüzeyinde oluşan önemli bir görme bozukluğu sebebidir. Bu sendromda vitreus retinadan ayrılmaya başlamıştır fakat makulaya yani net görmemizi sağlayan sarı noktaya yapışık kalmıştır. Vitreus retinadan ayrılmaya devam ettikçe yapışık kaldığı makulayı yukarı çekerek yapısını bozmakta ve görmeyi sağlayan fotoreseptör hücrelerinin ölmesine neden olmaktadır.

Vitreus hakkında detaylı bilgiyi “Vitreus Nedir? Vitreus Bozukluğunun Nedenleri ve Tedavisi” yazımda bulabilirsiniz.

Vitromaküler traksiyon sendromu, retinada oluşan diğer hastalıklardan; epiretinal membran, sarı nokta hastalığı, diyabetik retinopati, makula ödemi ve makula deliği gibi hastalıklarla da birlikte görülebilmektedir.

Vitromaküler traksiyon sendromunun birlikte görülebildiği göz hastalıklarından diyabetik retinopati konusunda detaylı bilgi için “Diyabetik Retinopati Nedir? Diyabetik Retinopatinin Belirtileri Nelerdir?” yazıma, sarı nokta hastalığı konusunda detaylı bilgi için “Sarı Nokta Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?” yazıma, makula deliği konusunda detaylı bilgi için “Makula Deliği Nedir? Makula Deliği Belirtileri ve Tedavisi Nedir?” yazıma, epiretinal membran konusunda ise “Epiretinal Membran Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?” yazıma bakabilirsiniz.

Vitromaküler Traksiyon Sendromunun Evreleri Nelerdir?

Vitreomaküler traksiyonun erken evresi vitreomaküler adezyon olarak adlandırılmaktadır. Bu evrede vitreus makula çevresinden ayrılmış fakat hala makulaya yapışık kalmıştır. Vitreomaküler adezyonda vitreomakuler traksiyondan farklı olarak makulada çekinti yoktur.

Vitromaküler Traksiyon Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Vitromaküler traksiyon sendromu, görme düzeyinde azalma, kırık görme, kör nokta gelişimi belirtileri ile ortaya çıkmaktadır. Bu sendrom genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkmaktadır.

Vitromaküler Traksiyon Sendromu Tanısı Nasıl Konulmaktadır?

Vitromaküler Traksiyon Sendromu (VMT) tanısı için öncelikler görme değerleri belirlenir daha sonra damla damlatılıp göz bebeği büyütülür ve göz dibi muayenesi yapılır. Kesin tanı ise optik koherens tomografi (OKT) ile tespit edilmektedir.

Optik koherens tomografi (OKT, göz tomografisi) hakkında detaylı bilgi almak isterseniz “Optik Koherens Tomografi (OCT) Nedir? Göz Tomografisi Nasıl Çekilir?” yazıma göz atabilirsiniz.

Vitromaküler Traksiyon Sendromu nedir, nasıl tedavi edilmektedir?
VMT + ERM ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası

Vitromaküler Traksiyon Sendromu Nasıl Tedavi Edilmektedir?

Vitromaküler Traksiyon Sendromu, vitrektomi ameliyatı ile vitreus ile makula arasındaki yapışıklıkların birbirinden ayırılması ile yapılmaktadır. Bu esnada eşlik eden epiretinal membran (ERM) varsa ERM soyma işlemi de yapılmalıdır.

Vitrektomi ameliyatının detayları için  “Vitrektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır? Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci Nasıl Olmaktadır?” yazıma, epiretinal membran hastalığının detayları hakkında daha fazla bilgi için “Epiretinal Membran Belirtileri” yazıma bakarsanız aklınızdaki sorulara cevap bulabilirsiniz.

Gözün Yapısı (Gözün Anatomik Yapısı) ve Görevleri Nelerdir?

Gözün yapısını (göz anatomisini) bilmek, göz hastalıklarının teşhis ve tedavisi açısından büyük neme sahiptir. Aynı [...]

Devamını Okuyun
Vitreus Nedir? Vitreus Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Vitreus latince bir kelime olup Türkçesi “camsı veya cam gibi” anlamına gelmektedir. İnsanlar ve diğer [...]

Devamını Okuyun
Gözde Uçuşan Cisimler (Miyodizopsi) Görmenin Nedenleri ve Tedavisi

Gözümüzde zaman zaman uçuşan cisimler görülebilmektedir.  Bu cisimler; nokta, yüzen bir kuyruk, ip, saç kılı [...]

Devamını Okuyun
Göz Sağlığı İçin Faydalı Besinler Nelerdir? Hangi Göz Hastalıklarına İyi Gelirler?

Sağlıklı beslenme tüm vücudumuzu olduğu gibi gözlerimizi de kapsar. Kilo kontrolüne paralel olarak, düzenli egzersiz [...]

Devamını Okuyun
Göz Tembelliği Nedir? Göz Tembelliğinin Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Tıbbi olarak ambliyopi olarak adlandırılan göz tembelliği, gözler arasında görme farklılıklarından kaynaklı olarak ortaya çıkan [...]

Devamını Okuyun
Üveit Nedir? Üveitin Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Üveit hastalığı, ciddi bir göz hastalığı ve bir tür iltihaplanmadır. Üveit hastalığı iridosiklitis olarak da [...]

Devamını Okuyun
Renk Körlüğü Nedir? Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bazı kişiler belirli renkleri veya renklerin tonlarını ayırt edemezler. Görme konusunda bu sorunu yaşayan kişilerde [...]

Devamını Okuyun
Bietti Kristalin Distrofisi Nedir? Bietti Kristalin Distrofisi Tedavi Edilebilir Mi?

Gözde oluşan bazı hastalıklar çok az insanda görülmektedir. Kristalin Distrofisi’de 1937 yılında İtalyan asıllı Doktor [...]

Devamını Okuyun