Argon lazer, göz dışından gözdeki iç dokuları fotokoagülasyon yöntemi kullanılarak tedavi edildiği lazer teknolojisidir. Bu lazer teknolojisinde argon gazı iyonize edilerek 488 nm – 514 nm dalga boyunda lazer ışığına dönüştürülür. Uygulama esnasında mavi ya da yeşil renkte ışık oluşturmaktadır. Bu lazer pıhtılaştırıcı etkiye sahiptir ve gözdeki renkli-pigmentli dokular tarafından tutulmaktadır.

Argon Lazer Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

Argon lazer, göz hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir lazer türüdür. Genel kullanım amacı, belirli göz hastalıklarının ilerlemesinin durdurularak görme kaybının önüne geçilmesidir. Bunun yanında bazı göz hastalıklarının kalıcı olarak tedavi edilmesinde de kullanılmaktadır. Argon lazerin tedavi amaçlı kullanıldığı hastalıkları yazının devamında anlattım.

Aşağıdaki videoda da argon lazer hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Argon Lazer Nedir? Argon Lazer Hangi Göz Hastalıklarının Tedavisinde Kullanılmaktadır?

Dar Açılı Glokom Tedavisi

Göz içi basınca sebep olan akör hümöz sıvısının aktarılmasının iyileştirilmesi için sıvının emiliminin yapıldığı bölgenin genişletilmesi amacıyla yapılan trabeküloplasti uygulamasında kullanılır. Bunun yanında glokom cerrahisinde dikişlerin kesilmesi amacıyla da kullanılmaktadır.

Dar açılı Glokom hastalığı konusunda detaylı bilgi için “Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir?” yazıma bakabilirsiniz.

Retina Yırtığı Tedavisi

Retina yırtığı tedavisinde kontrollü olarak yapılan küçük lazer atışlarıyla skar dokusu oluşturularak yırtıkların bitişikteki doku ile kaynaması sağlanmaktadır. Bu tedavideki amaç retina yırtığının ilerleyerek retina dekolmanına dönüşmesinin engellenmesidir. Retina dekolmanı oluşmuşsa vitrektomi ameliyatı gereklidir.

Retina yırtığı hakkında daha fazla bilgiyi “Retina Yırtılması Nedir? Retina Yırtılması Belirtileri Nelerdir?” yazımda bulabilir, retina dekolmanı hakkında daha fazla bilgiyi ise “Retina Dekolmanı Nedir? Retina Dekolmanı Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?”  yazımda bulabilirsiniz.

Vitrektomi ameliyatı konusunda bilgi almak isterseniz “Vitrektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?” yazıma bakabilirsiniz.

Diyabetik Retinopati Tedavisi

Şeker hastalarında hastalık kontrol altına alınamadığı ve göze vurduğu durumlarda makulada bulunan damarlarda kanamalar ve sızıntı yapan mikroanevrizmalar oluşur. Hastalık daha da ilerlerse retinada anormal kan damarları oluşmaktadır. Bu anormal kan damarları göz içinin kan ile dolmasına veya retinanın dekole olmasına yani yerinden ayrılmasına sebep olabilir. Diyabetik retinopati hastalığında, argon lazer ile fotokoagülasyon yöntemi kullanılarak mevcut görme düzeyi korunup daha ileri görme kayıplarının önüne geçmek amaçlanmaktadır. Retinadaki kanlanmanın bozulduğu alanlar argon lazer fotokoagulasyon ile yakıldıktan bir süre sonra anormal kan damarları geriler ve yenilerinin oluşması engellenir.

Diyabetik retinopati hastalığı hakkında daha fazla bilgiyi “Diyabetik Retinopati Nedir? Diyabetik Retinopatinin Belirtileri Nelerdir?” yazımda bulabilirsiniz.

Retina Toplardamar (Ven) Tıkanıklığı Tedavisi

Retina toplardamar yani retinal ven tıkanıklığı gelişen hastalarda aynı diyabetik retinopati hastalığında olduğu gibi anormal kan damarları gelişebilir. Bu kan damarları nedeniyle yukarıda bahsettiğimiz gibi kanamalar ve traksiyonel retina dekolmanı gelişebilir. Argon lazer fotokoagulasyon tedavisi bu anormal damarların tedavisinde aynı diyabetik retinopatide olduğu gibi kullanılır.

Retina ven (toplardamar) tıkanıklığı hakkında detaylı bilgi için “Retina Ven Tıkanıklığı Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?” yazıma bakabilirsiniz.

Santral Seröz Retinopati (Santral Seröz Koriyoretinopati)

Santral seröz retinopati (SSR) hastalığında retina altındaki koroid dokusundan retinaya sıvı sızıntısı olmaktadır. Genelde mükemmeliyetçi ve stresli kişilerde görüldüğü için strese bağlı retina altında sıvı toplanması olarak da adlandırılmaktadır. SSR hastalığında sızıntı noktası görme noktasına uzaksa klasik argon lazer fotokaogulasyon veya eşik altı argon lazer fotokoagulsayon uygulanabilir.

Santral Seröz Retinopati (ssr veya ssrk) hastalığı hakkında daha fazla bilgiyi “Santral Seröz Retinopati Belirtileri Nelerdir? SSR Tedavisi Nasıl Yapılır?” yazımda bulabilirsiniz.

Argon Lazer Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Argon lazer tedavisi uzman göz doktorları tarafından poliklinik ortamında yapılmaktadır. Hastanın tedavi öncesinde ya da sonrasında hastanede kalmasına gerek duyulmaz. Tedavi bittikten hemen sonrasında evine gidebilir. Gözün kapatılmasına gerek duyulmaz.

Argon Lazer Nedir? Hangi Göz Hastalıklarının Tedavisinde Kullanılır?

Argon lazer fotokoagulasyon tedavisi, uygulama yapılacak alanının büyüklüğüne göre 5-10 dakika kadar sürmektedir. Uygulama öncesinde ilk olarak göz bebeğini büyütücü damlalar damlatılır. Yaklaşık yarım saat sonra göz bebeği büyüdükten sonra göze uyuşturucu damla damlatılıp argon lazer uygulamaları için geliştirilmiş bir mercek göze yerleştirilir. Bu mercek hem retinanın net görüntülenmesini sağlarken hem de hastanın gözünü oynatmasını bir miktar engeller. Argon lazer uygulaması esnasında hastalar genelde sinek ısırığı gibi hafif bir ağrı hissettiklerini belirtirler.

Argon Lazer Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Argon lazer fotokoagulasyon tedavisi sonrası dikkat edilecek durumlar uygulama yapılmasına neden olan hastalığa göre değişmektedir. Bu nedenle tedavi sonrası doktorunuzun önerilerini harfiyen uygulamanız önemlidir. Fakat hastaların en çok merak ettiği konulardan biri olan işlem sonrası göze su değmesi, duş almak ve göze buhar gelmesi gibi durumların hiçbirinin yapılmasının sakıncası yoktur.

Argon Lazer Tedavisi Sonrasında Oluşabilecek Durumlar

Argon lazer tedavisi sonrası yaklaşık 30 dakika boyunca bulanık ve etrafı kırmızı renkte görme oluşabilir. Bu durumlar normaldir. Uygulanan göz bebeğini büyütücü damlaların etkisi geçene kadar da yakını bulanık görme devam eder.  Eğer görmeniz 24 saat sonra hala normale dönmediyse doktorunuza başvurmanızı öneririz.

Argon Lazer Tedavisinin Riskleri Var mıdır?

Deneyimli ellerde argon lazer fotokoagulasyonun riskleri çok azdır. Fakat uygulama esnasında hasta gözünü çok oynatırsa istenmeyen yerlerde yanık oluşabilir. Argon lazer tedavisi uygun olmayan doz ve sayıda uygulandığında görme noktasında ödem gelişebilir. Ödem genellikle zaman içinde kendiliğinden veya damla tedavisi ile iyileşmektedir. Fakat özellikle diyabetik hastalarda göz içi enjeksiyonlar yapmak da gerekebilir. Ayrıca hastanın doktorunun önerilerine dikkat etmemesi sonucunda göz ve göz kapağı çevresinde enfeksiyon gelişebilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için argon lazer sonrasında hastaların 2-3 gün tozlu ortamlardan uzak durması, göz makyajından kaçınması, hamam-sauna gibi buharlı ortamlarda bulunmaması, denize-havuza girmemesi ve 24 saat boyunca gözlerini ovalamaması gerekmektedir.

Argon Lazer Konusunda Sık Sorulan Sorular

Argon lazerin göz hastalıklarında uygulanması ile ilgili çok sık sorulan soruların cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.

Hamilelikte Argon Lazer Uygulanabilir mi?

Gebelik döneminde (hamilelikte) retinaya argon lazer uygulanmasında bir sakınca yoktur.

Argon Lazer Sonrası Bulanık Görme Neden Olur?

Argon lazer işlemi esnasında göze çok yoğun ışık verildiği için işlem sonrası yarım saat kadar bulanık görmek normaldir. Göz bebeği damla ile büyütüldüğü için 6 saat kadar (bazı damlalarda 24 saat) yakın mesafeler de bulanık görülür. Bunlar dışındaki durumlarda işlemi yapan doktor ile görüşülmesi uygun olacaktır.

Argon Lazer Sonrası Işık Çakması Neden Olur?

Argon lazer bir retina yırtığı için yapıldıysa ve işlemden önce ışık çakması mevcutsa argon lazer sonrası da ışık çakması devam edebilir. Argon lazer yırtığın büyümesini ve içine sıvı dolmasını engelleyebilir ama ışık çakmasının geçmesini sağlamaz.

Argon Lazer Kaç Defa Yapılabilir?

Tüm retina çevresinin 360 derece lazerle çevrelenmesi için 3-5 seans gerekmektedir. Bu şekildeki argon lazer uygulamasını genelde şekere bağlı retina kanamalarının tedavisinde yapıyoruz. Diğer hastalıklarda da lazer yapılması gereken alanın büyüklüğüne göre lazer seans sayıları değişiklik gösterebilir. Santral seröz koryoretinopati (SSR) hastalığında uygulanan eşik altı argon lazer tedavisi ise 3-4 ay sonra tekrarlanabilir.

Argon Lazer Sonrası Lens Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Argon lazer uygulaması sonrası hastaların kontakt lens kullanmasında bir sakınca yoktur ve aynı gün bulanık görme düzeldikten sonra kontakt lenslerini takabilirler.

Gözün Yapısı (Gözün Anatomik Yapısı) ve Görevleri Nelerdir?

Gözün yapısını (göz anatomisini) bilmek, göz hastalıklarının teşhis ve tedavisi açısından büyük neme sahiptir. Aynı [...]

Devamını Okuyun
Vitreus Nedir? Vitreus Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Vitreus latince bir kelime olup Türkçesi “camsı veya cam gibi” anlamına gelmektedir. İnsanlar ve diğer [...]

Devamını Okuyun
Gözde Uçuşan Cisimler (Miyodizopsi) Görmenin Nedenleri ve Tedavisi

Gözümüzde zaman zaman uçuşan cisimler görülebilmektedir.  Bu cisimler; nokta, yüzen bir kuyruk, ip, saç kılı [...]

Devamını Okuyun
Göz Sağlığı İçin Faydalı Besinler Nelerdir? Hangi Göz Hastalıklarına İyi Gelirler?

Sağlıklı beslenme tüm vücudumuzu olduğu gibi gözlerimizi de kapsar. Kilo kontrolüne paralel olarak, düzenli egzersiz [...]

Devamını Okuyun
Göz Tembelliği Nedir? Göz Tembelliğinin Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Tıbbi olarak ambliyopi olarak adlandırılan göz tembelliği, gözler arasında görme farklılıklarından kaynaklı olarak ortaya çıkan [...]

Devamını Okuyun
Üveit Nedir? Üveitin Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Üveit hastalığı, ciddi bir göz hastalığı ve bir tür iltihaplanmadır. Üveit hastalığı iridosiklitis olarak da [...]

Devamını Okuyun
Renk Körlüğü Nedir? Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bazı kişiler belirli renkleri veya renklerin tonlarını ayırt edemezler. Görme konusunda bu sorunu yaşayan kişilerde [...]

Devamını Okuyun
Bietti Kristalin Distrofisi Nedir? Bietti Kristalin Distrofisi Tedavi Edilebilir Mi?

Gözde oluşan bazı hastalıklar çok az insanda görülmektedir. Kristalin Distrofisi’de 1937 yılında İtalyan asıllı Doktor [...]

Devamını Okuyun