LASİK göz ameliyatı, (LASİK lazer), miyopi, hipermetrop ve astigmat gibi göz bozukluklarında en çok uygulanan lazer göz ameliyatı yöntemlerinden bir tanesidir.

LASİK Göz Ameliyatı Nedir?

LASİK göz ameliyatı, miyopi, hipermetrop ve astigmat gibi gözlük kullanmayı gerektiren göz bozukluklarının tedavi edilmesini sağlayan ve gözlük bağımlılığını ortadan kaldıran bir ameliyattır. LASİK isimlendirmesi aslında Laser-Assisted in Situ Keratomileusis’in kısaltılmış halidir. Bu cerrahide hem femtosaniye lazer hem de excimer lazer kullanılır. Görmenin ertesi gün netleşmesi ve ağrısız olması nedeniyle diğer lazer cerrahilerine kıyasla daha çok tercih edilmektedir.

Hangi Göz Bozukluklarında Uygulanır?

  • Miyop: Teorik olarak -10 dereceye kadar miyoplarda uygulanabilir. Fakat -8 derecenin üzerine yapılan uygulamalar çok nadirdir

  • Astigmat: 6 dereceye kadar astigmatta uygulanabilir.

  • Hipermetropi: +5 derece hipermetropiye kadar uygulanabilir.

Kimlere Uygulanabilir

Yukarıda belirtilen değerler maksimum sınırları belirtmektedir. Bir hastanın LASİK’e uygun olup olmadığı korneal topografi testi ile elde edilen kornea kalınlık değerlerinde mevcut gözlük numarasının düzeltilmesi sonrası ne kadar incelme ortaya çıkacağı hesaplanarak karar verilir. Bu hesaplama sonucu kornea kalınlığı uygun çıkan hastalara yapılabilir.

Lazer ile göz çizdirme ameliyatlarının türleri ve yöntemleri hakkında bilgileri “Göz Çizdirme Nedir? Lazer Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır?” yazımda bulabilirsiniz.

Kimlere Uygulanamaz

Korneası ince olanlara, korneada dikleşme veya keratokonus hastalığı olanlara LASİK ameliyatı yapılamaz. Retinasında yırtık olan hastalara da önce argon lazer ile yırtık koruması yapılıp sonra LASİK uygulanması yapılması uygundur. 40 yaş üzerindeki kişilere ise LASİK çok özel durumlar haricinde yapılmaz çünkü 40 yaşından sonra tüm herkeste yakın görme bozukluğu oluştuğu için hasta uzak gözlükten kurtulsa bile yakın için gözlük kullanmak zorunda kalır.

Kornea hakkında daha fazla bilgi için “Gözün Yapısı (Gözün Anatomik Yapısı) ve Görevleri Nelerdir?” yazıma göz atabilirsiniz.

Ameliyatı Öncesi Hazırlık Süreci

Ameliyat öncesi ayrıntılı muayene ile düzeltilmesi gereken gözlük numarası belirlenir. Kontak lens kullanan hastalarda; ameliyatın öncesinde mümkünse ez az 4-5 gün önce kontakt lens kullanımını bırakması önerilir.

Ameliyatın Yapılışı

Ameliyattan hemen önce göze uyuşturucu damla damlatılır. Bu damla ağrı hissini keser ama hafif bir dokunma hissi devam eder. Önce femtosaniye lazer ile korneanın üst katmanında bir kapak (flep) oluşturacak şekilde kesi yapılır. Eskiden bu aşama mikrokeratom adı verilen bıçaklarla yapılırdır. Artık bu bıçaklar çok tercih edilmemektedir. Kapak (flep) oluşturma sonrasında bu kapak cerrah tarafından kaldırılır ve alttaki korneal dokuya excimer lazer uygulanır. Excimer lazer uygulaması gözlük numarasını istediğimiz şekilde değiştirmek üzere korneanın bazı bölgelerini inceltir. Excimer lazer sonrası kapak (flep) tekrar yerine oturtulur ve ameliyat sonlandırılır.

LASİK Göz Ameliyatı Nedir? LASİK Yöntemi Kimler için Uygundur?

Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci

Ameliyattan 45 dakika sonra gözde hafif batma ve sulanma başlar. Bu semptomlar saatler içerisinde azalarak ertesi gün tamamen geçer. Yine ertesi gün görme %90-100 arasında ulaşabileceği maksimum netliğe ulaşır. Bazı hastalarda netleşme 1-2 gün daha devam eder

Ameliyat sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hastanın ameliyattan sonra doktorunun önerdiği damlaları hemen başlaması ve damla kullanım talimatlarına uyması önemlidir. Bunun dışında ilk günlerde gözü ovalamak, gözü çok sıkmak ve göz üzerine yatmak kornea flebinde (kapak) kırışıklığa sebep olabilir.

Riskleri

LASİK ameliyatının en önemli riski flebe (kapağa) bağlı risklerdir. Yukarıda bahsedilen dikkat edilmesi gereken hususlara uyulmazsa flebde kırışıklık veya flep altında reaksiyon oluşabilir.

Ameliyat sonrası Oluşabilecek Durumlar

  • Bulanık görme: Genelde 1 gün içinde bulanıklık gidecektir.

  • Işık parlamaları ve haleler: 2-3 hafta sürüp genelde kaybolurlar. Bazen daha uzun da sürebilmektedir.

  • Kuruluk hissi: Özellikle ilk 6 ay devam eder

  • Yakın görme bozukluğu: Yüksek miyop kişilere LASİK uygulandığı zaman ilk bir ay yakın görmede zorluk hissedilebilir. Eğer hasta 40 yaş altındaysa bu geçicidir.

Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S.)

Hasta açısından bakılacak olursa zor bir ameliyat değildir. No-touch ile kıyaslanırsa daha uzun sürmektedir ama sonrası ağrısızdır.

Ertesi gün semptomların çoğu düzelse de iyileşme 1-2 hafta devam eder.

Ameliyatın yapılacağı kurumda mikrokeratom mu yoksa femotosaniye lazer mi kullanılacağı ve kullanılan lazerlerin güncelliği fiyatları etkilemektedir.

Uygun yapılan bir LASİK cerrahisi sonrası tekrar gözlük kullanmak gerekmez.

Numara ilerleyişi durmayan hastalara LASİK yapılırsa tekrar gözlük numarası oluşabilir.

Sarı Nokta Hastalığına Akdeniz Tipi Beslenmenin Faydaları

Sarı nokta hastalığının ilerlemesini yavaşlatmada beslenme şeklide etkili olmaktadır. Akdeniz tipi beslenmenin, yaşa bağlı sarı [...]

Devamını Okuyun
Göz Kuruluğu Nedir? Göz Kuruluğundan Korunmak İçin Öneriler

Gözyaşının yeterli miktarda bulunmaması durumunda olumsuz belirtileri ortaya çıkabilir. Bu durum, gözlerin toz, rüzgâr gibi [...]

Devamını Okuyun
Gözün Yapısı (Gözün Anatomik Yapısı) ve Görevleri Nelerdir?

Gözün yapısını (göz anatomisini) bilmek, göz hastalıklarının teşhis ve tedavisi açısından büyük neme sahiptir. Aynı [...]

Devamını Okuyun
Vitreus Nedir? Vitreus Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Vitreus latince bir kelime olup Türkçesi “camsı veya cam gibi” anlamına gelmektedir. İnsanlar ve diğer [...]

Devamını Okuyun
Gözde Uçuşan Cisimler (Miyodizopsi) Görmenin Nedenleri ve Tedavisi

Gözümüzde zaman zaman uçuşan cisimler görülebilmektedir.  Bu cisimler; nokta, yüzen bir kuyruk, ip, saç kılı [...]

Devamını Okuyun
Göz Sağlığı İçin Faydalı Besinler Nelerdir? Hangi Göz Hastalıklarına İyi Gelirler?

Sağlıklı beslenme tüm vücudumuzu olduğu gibi gözlerimizi de kapsar. Kilo kontrolüne paralel olarak, düzenli egzersiz [...]

Devamını Okuyun
Göz Tembelliği Nedir? Göz Tembelliğinin Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Gözün sağlıklı bir şekilde gördüğünü ispatlayan sınırlar vardır. Bu sınır normal bir gözde %100 veya [...]

Devamını Okuyun
Üveit Nedir? Üveitin Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Üveit hastalığı, ciddi bir göz hastalığı ve bir tür iltihaplanmadır. Üveit hastalığı iridosiklitis olarak da [...]

Devamını Okuyun