Göz hastalıklarına tanı koymak amacıyla muayene sırasında bir çok tıbbi cihaz kullanılmaktadır. Optik Koherens Tomografi veya diğer bilinen adıyla adıyla göz tomografisi gözümüzün yapısı ve gözümüzde bulunan hastalıklar hakkında detaylı bilgi veren tıbbi cihazlar arasında en sık kullanılanlardan bir tanesidir. İngilizce “optical coherence tomography” baş harflerinin birleştirilip kullanımı olan OCT ifadeside göz tomografisi yerine yaygın olarak kullanılabilmektedir.

Optik Koherens Tomografi (OCT – Göz Tomografisi) Nedir?

Optik Koherens Tomografi (OCT – Göz Tomografisi), gözümüzün önemli bir bölümünü oluşturan ve ışığa duyarlı olan retinanın ışık dalgaları kullanılarak kesitler halinde resimlerini çekmek amacıyla kullanılan bir görüntüleme yöntemidir.

Optik Koherens Tomografi (OCT) ile retinaın bütün tabakaları görülerek haritalanıp kalınlıkları ölçülmektedir. Bu ölçümler retina hastalıklarına tanı koyulmasına yardımcı olduğu gibi hastalıkların tedavi sürecinde de göz doktorlarına rehberlik etmektedirler.

Optik Koherens Tomografi OCT Nedir? Göz Tomografisi Nasıl Çekilir?

Optik Koherens Tomografi (OCT – Göz Tomografisi) Nasıl Çekilir?

Optik Koherens tomografiyi (Göz tomografisini) bu alanda yetiştirilmiş teknisyenler veya hemşireler çeker. Pek çok hastada tomografi çekilmesi için göz bebeğinin büyümesine gerek kalmaz. Hasta direk olarak cihaza çenesini dayar ve teknisyen gerekli ölçümü gerçekleştirir. Her bir çekim yaklaşık 10-20 saniye içinde gerçekleştirilir. 1-2 dakika içerisinde detaylı bir çekim yapılarak retina hastalıkları, glokom ve optik sinir hastalıkları konusunda ayrıntılı bilgiler edinilir. Bu çekimin ardından doktor tarafından tedavi planı oluşturulur.

Optik Koherens Tomografi (OCT) Nedir? Göz Tomografisi Nasıl Çekilir?

Optik Koherens Tomografi (OCT – Göz Tomografisi) Hangi Göz Hastalıklarının Tanısında Kullanılmaktadır?

Optik koherens tomografi (OCT-Göz tomografisi) pek çok göz hastalığının teşhisinde kullanılır. Bu göz hastalıklarından bazıları şu şekilde sıralanabilir;

Bunların yanı sıra göz tomografisi optik sinirdeki bozuklukları değerlendirmek için de kullanılır. Optik sinir pek çok sinir lifinden oluşur ve retinadan beyne sinyaller gönderir. Bu sinyaller beyinde görülen imgeler olarak bilinir.

Sarı Nokta Hastalığında OCT (Göz Tomografisi) Neden Kullanılır?

Yaşa bağlı sarı nokta hastalığında OCT (göz tomografisi) gerekli teşhisin konması için kullanılır. OCT, retinanın morfolojik yapısını yüksek çözünürlükte kesitsel olarak belirler. İlaç verilmeden yapılan bu çekim yöntemi, damar yolu açılmadığı için hasta için en güvenli yöntemdir. Göz tomografisi sayesinde makula altında kanama ya da ödem olup olmadığı net bir şekilde anlaşılır. Bu da sarı nokta hastalığının teşhisi için son derece önemlidir.

Sarı nokta hastalığı konusunda detaylı bilgi verdiğim “Sarı Nokta Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?” yazıma bakabilirsiniz.

Glokom (Göz Tansiyonu) Hastalığında OCT (Göz Tomografisi) Neden Kullanılır?

Glokom, gözde bir görme bozukluğudur. Göz tansiyonu olarak da bilinen bu rahatsızlık tanısında OCT (göz tomografisi) çok büyük bir öneme sahiptir. Çünkü göz tomografisi görme alanı bozulmadan yıllar öncesinde %1-2 hasar varlığını dahi gösterebilir. Bu nedenle göz tansiyonunda da tüm hastalıklarda olduğu gibi erken tanı çok önemlidir. Doğru tanıyı sağladığı gibi yanlış teşhis konmasını ve dolayısı ile yanlış ilaç kullanımının da önüne geçer. Düzenli göz tomografisi çekimi de hastalığın seyri hakkında doktora önemli bilgiler sunar.

Makula Deliği Hastalığında OCT (Göz Tomografisi) Neden Kullanılır?

Makula deliği tanısının konması için tercihen göz damlası ile göz bebeği büyütülerek tomografi çekilir. Makula deliğinden şüphe edilen hastalara göz tomografisi uygulanır. Bu tomografi ile ışık dalgaları kullanılarak retinanın görüntülenmesi sağlanır. Hiçbir yan etkiye sahip olmayan OCT çekimi sonrasında makula deliğinin var olup olmadığı saptanır ve hastaya uygun tedavi şekli çizilir.

Makula deliği hakkında çok daha detaylı bilgi almak isterseniz “Makula Deliği Nedir? Makula Deliği Belirtileri ve Tedavisi Nedir?” yazıma bakabilirsiniz.

Optik Koherens Tomografi (OCT – Göz Tomografisi) Sonrasında Oluşabilen Durumlar Nelerdir?

OCT (göz tomografisi) sonrasında herhangi bir yan etki görülmesi beklenmez. Ancak bazen damlalı tomografi, yani önce damla kullanarak göz bebeğinin büyütüldüğü tomografilerde gözde kızarıklık ve yanma meydana gelebilir. Kısa etkili damla kullanılırsa 6 saat, uzun etkili damla kullanılırsa 24 saat yakın bulanık görülür. Ancak normal şartlarda göz tomografisinin fotoğraf çekiminden hiçbir farkı yoktur.

Optik Koherens Tomografi (OCT – Göz Tomografisi) Hakkında Sık Sorulan Sorular

Optik koherens tomografi (OCT – Göz Tomografisi) konuusnda hastalarımızın çok sık sorduğu sorulara aşağıda cevap verdim.

Optik Koherens Tomografi (OCT – Göz Tomografisi) Zararları Var Mıdır?

Göz tomografisi, radyasyonla alakasız bir göz fotoğraf çekimidir. Göze ışık yansıtılarak geri yansıması ölçülerek bazı hastalıkların teşhisi konulabilir. Bu nedenle göz tomografisinin hiçbir şekilde zararı yoktur.

Optik Koherens Tomografi (OCT – Göz Tomografisi) Kimlere Çekilir?

Optik Koherens tomografi (OCT-göz tomografisi), göz rahatsızlığı olan herkese çekilebilir. Çocuktan yaşlıya kadar her hastada ihtiyaç halinde bu tanı yöntemi kullanılabilir. Yalnızca gözünde enfeksiyon olan hastalarda önce enfeksiyon tedavi edilir, sonrasında tomografi istemi gerçekleştirilir. Çünkü enfeksiyon olan göz doğru ölçüm vermeyecek ve enfeksiyonun başka hastalara bulaşmasına neden olacaktır. Bu nedenle tedbir amaçlı enfeksiyon sonrasında tomografi talep edilir.

Optik Koherens Tomografi (OCT – Göz Tomografisi) Sonucu Hemen Çıkar mı?

Optik koherens tomografi sonucu o saniyede hemen çıkar. Sonrasında doktor muayenesi gerçekleştirilerek hastalığın teşhisi konulabilir.

Göz Kuruluğu Nedir? Göz Kuruluğundan Korunmak İçin Öneriler

Gözyaşının yeterli miktarda bulunmaması durumunda olumsuz belirtileri ortaya çıkabilir. Bu durum, gözlerin toz, rüzgâr gibi [...]

Devamını Okuyun
Gözün Yapısı (Gözün Anatomik Yapısı) ve Görevleri Nelerdir?

Gözün yapısını (göz anatomisini) bilmek, göz hastalıklarının teşhis ve tedavisi açısından büyük neme sahiptir. Aynı [...]

Devamını Okuyun
Vitreus Nedir? Vitreus Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Vitreus latince bir kelime olup Türkçesi “camsı veya cam gibi” anlamına gelmektedir. İnsanlar ve diğer [...]

Devamını Okuyun
Gözde Uçuşan Cisimler (Miyodizopsi) Görmenin Nedenleri ve Tedavisi

Gözümüzde zaman zaman uçuşan cisimler görülebilmektedir.  Bu cisimler; nokta, yüzen bir kuyruk, ip, saç kılı [...]

Devamını Okuyun
Göz Sağlığı İçin Faydalı Besinler Nelerdir? Hangi Göz Hastalıklarına İyi Gelirler?

Sağlıklı beslenme tüm vücudumuzu olduğu gibi gözlerimizi de kapsar. Kilo kontrolüne paralel olarak, düzenli egzersiz [...]

Devamını Okuyun
Göz Tembelliği Nedir? Göz Tembelliğinin Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Gözün sağlıklı bir şekilde gördüğünü ispatlayan sınırlar vardır. Bu sınır normal bir gözde %100 veya [...]

Devamını Okuyun
Üveit Nedir? Üveitin Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Üveit hastalığı, ciddi bir göz hastalığı ve bir tür iltihaplanmadır. Üveit hastalığı iridosiklitis olarak da [...]

Devamını Okuyun
Renk Körlüğü Nedir? Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bazı kişiler belirli renkleri veya renklerin tonlarını ayırt edemezler. Görme konusunda bu sorunu yaşayan kişilerde [...]

Devamını Okuyun