Göz hastalıklarının tespiti, teşhisi ve ilerlemesinin takibi için pek çok test yapılmaktadır. Görme alanı testi; glokom (göz tansiyonu), sarı nokta hastalığı (makula dejenerasyonu), tavuk karası (retinitis pigmentosa) göz hastalıklarında kullanılan bir testtir.
Bu yazımda öncelikle görme alanı kavramını açıklayarak sonrasında görme alanı testi hakkında detaylı bilgi vereceğim.

Görme Alanı Nedir?

Görme alanı, kişinin baktığı noktada gözüyle algılayabildiği genişliktir. Görme alanının genişliği, farklı noktalarda değişiklik gösterir. Burun kısmında 60º civarında bir genişlik söz konusudur. Gözün altında kalan kısımlarda görme alanı genişliği 70º kadardır. Üst kısım 50º, kulak tarafı ise 90º’lik bir açıyla görülür. Kulak tarafı, görmeyi engelleyen bir uzvun yer almaması sayesinde daha geniş açıyla görülür. Görme alanı için merkezi ve periferik yani dış taraf olacak şekilde ikili bir sınıflandırma yapmak mümkündür.

Görme Alanı Testi nedir?

Görme alanı testi, kişilerin çevresel ve merkezi görme alanlarında kayıp olup olmadığını tespit ederek, kayıp varsa kayıp düzeyini tespit etmek amacıyla kullanılan psikofizik bir testtir. Bu test pek çok göz hastalığında kullanılmakla beraber göz tansiyonu hastalığının tespiti amacıyla çok sık kullanılmaktadır.

Görme Alanı Testi Neden Yapılır? Görme Alanı Testi Nasıl Uygulanmaktadır?

Görme Alanı Testi Neden Yapılır?

Görme alanı testi farklı gerekçelerle yapılır. Göz hastalıklarının tespit edilmesi için bu testin yapılmasında fayda vardır. Özellikle göz tansiyonu (glokom) ve bazı retina hastalıklarının tanısı görme alanı testi ile konulur. Teşhisten sonra tedavi sürecinde de bu teste ihtiyaç duyulur. Böylece hastalıkta ilerleme olup olmadığı anlaşılmaktadır.

Göz tansiyonu (glokom) hastalığı hakkında daha fazla bilgi için “Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?” yazıma bakabilirsiniz.

Görme Alanı Testi Nedir? Görme Alanı Testi Nasıl Yapılır?

Görme alanı testi, optik disk druseni ve papilödem hastalıklarının birbirinden ayırt edilmesinde de önemli bir rol oynar. Bu iki hastalık birbirine karıştırılabilir ancak görme alanı testi ile hatalı teşhis gibi bir durumun önüne geçilebilir. Tavuk Karası (Gece körlüğü) rahatsızlığının teşhis edilmesi, ilerleme ve iyileşme sürecinin takip edilmesi için söz konusu testin uygulanmasında fayda vardır. Optik nevrit, beyin tümörü, inme gibi nörolojik rahatsızlıklar için de görme alanı testine ihtiyaç duyulabilir.

Tavuk Karası (Retinis pigmentosa) hastalığı hakkında ayrıntılı bilgi için “Tavuk Karası Hastalığı Nedir? Retinitis Pigmentosa Tedavisi Nasıl Yapılır?” sayfama bakabilirsiniz.

Geleneksel Görme Alanı Testleri

Bilgisayarlı yöntemin yanı sıra geleneksel yöntemlerle de görme alanı muayenesi yapılabilir. Geleneksel görme alanı testleri arasında en sık kullanılanları, Amster Kartı ve Konfrantasyon sayılabilir. Bu testlerin uygulanışını aşağıda anlattım.

Amsler Kartı Görme Alanı Testinin Uygulanışı

Kart testleri, kullanılan geleneksel teknikler arasında yer alır. Söz konusu kartlar, Amsler Kartı olarak adlandırılır. Kartlar 10 cm uzunluğundadır ve üzerinde 5 mm uzunluğa sahip kareler yer alır. Kartın ortasında hastanın bakması gereken bir nokta vardır. Hasta, bu noktaya odaklandığında kartta yer alan karelerin bulanık görünmesi, görünmemesi gibi durumlar sorgulanır. Hasta, kartın diğer noktalarını ne şekilde gördüğünü hekime bildirir. Amsler kartı merkezi görme alanını değerlendirir ve özellikle yaşa bağlı makula dejenereasyonu (sarı nokta hastalığı) gibi makulayı etkileyen hastalıklarda kullanılır. Geleneksel görme alanı testleri arasında konfrantasyon da yer alır.

Yaşa bağlı makula dejenereasyonu (Sarı nokta hastalığı) konusunda detaylı bilgiyi “Sarı Nokta Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?” sayfamda bulabilirsiniz.

Konfrantasyon Görme Alanı Testinin Uygulanışı

Konfrantasyon testi uygulamasında, görme alanında sorun olmayan kişi, sorunlu bir görme alanına sahip olduğu düşünülen kişi ile karşı karşıya oturur. Hasta, test sırasında sağ gözünü kapatır. Karşısındaki kişi ise sol gözünü kapatmalıdır. Hastanın sağ gözü kapalıyken görme açısına doğru yaklaşan cismi, hangi açıda algıladığına bakılır. Aynı süreç diğer göz için de uygulanır.

Geleneksel yöntemlerden biri de perde testi olarak adlandırılır. Bu testte perde üzerine yansıtılan ışıkların fark edilip edilmediğine bakılır. Işık seviyesi bazen büyük boyutlarda bazen de daha küçük bir yapıdadır.

Günümüzde Görme Alanı Testi Nasıl Uygulanmaktadır?

Günümüzde görme alanı testi, bu test için özel olarak üretilen cihazlarla yapılır. Hem sağ hem de sol göz için ayrı test uygulanması gerekir. Hasta, cihazın ön kısmında bulunan aparata kafasını yerleştirir. Çenesini tam olarak aparata yerleştirdikten sonra karşı tarafta yer alan ışığa bakar. Işığa bakan göz açıkken diğer göz kapalıdır. Hasta belli bir noktaya bakarken yan taraflarda zayıf ve güçlü ışık çakmaları olur. Her ışık çakmasında hastanın butona basması ve ışığı fark ettiğini onaylaması gerekir. Bu sayede hastanın tüm ışık çakmalarını fark edip etmediği anlaşılır. Cihazla yapılan test ile retinanın ışığa hassasiyetinin normal değerlerden ne denli saptığı anlaşılır.

Gözün Yapısı (Gözün Anatomik Yapısı) ve Görevleri Nelerdir?

Gözün yapısını (göz anatomisini) bilmek, göz hastalıklarının teşhis ve tedavisi açısından büyük neme sahiptir. Aynı [...]

Devamını Okuyun
Vitreus Nedir? Vitreus Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Vitreus latince bir kelime olup Türkçesi “camsı veya cam gibi” anlamına gelmektedir. İnsanlar ve diğer [...]

Devamını Okuyun
Gözde Uçuşan Cisimler (Miyodizopsi) Görmenin Nedenleri ve Tedavisi

Gözümüzde zaman zaman uçuşan cisimler görülebilmektedir.  Bu cisimler; nokta, yüzen bir kuyruk, ip, saç kılı [...]

Devamını Okuyun
Göz Sağlığı İçin Faydalı Besinler Nelerdir? Hangi Göz Hastalıklarına İyi Gelirler?

Sağlıklı beslenme tüm vücudumuzu olduğu gibi gözlerimizi de kapsar. Kilo kontrolüne paralel olarak, düzenli egzersiz [...]

Devamını Okuyun
Göz Tembelliği Nedir? Göz Tembelliğinin Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Tıbbi olarak ambliyopi olarak adlandırılan göz tembelliği, gözler arasında görme farklılıklarından kaynaklı olarak ortaya çıkan [...]

Devamını Okuyun
Üveit Nedir? Üveitin Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Üveit hastalığı, ciddi bir göz hastalığı ve bir tür iltihaplanmadır. Üveit hastalığı iridosiklitis olarak da [...]

Devamını Okuyun
Renk Körlüğü Nedir? Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bazı kişiler belirli renkleri veya renklerin tonlarını ayırt edemezler. Görme konusunda bu sorunu yaşayan kişilerde [...]

Devamını Okuyun
Bietti Kristalin Distrofisi Nedir? Bietti Kristalin Distrofisi Tedavi Edilebilir Mi?

Gözde oluşan bazı hastalıklar çok az insanda görülmektedir. Kristalin Distrofisi’de 1937 yılında İtalyan asıllı Doktor [...]

Devamını Okuyun