Üveit Nedir? Üveitin Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

üveit nedir? üveit belirtileri nelerdir? Üveit Tedavisi, üveite iyi gelen besinler

Üveit hastalığı, ciddi bir göz hastalığı ve bir tür iltihaplanmadır. Üveit hastalığı iridosiklitis olarak da adlandırılmaktadır. Hastalığın tanı ve tedavisinin doğru yapılması çok önemlidir. Bu yazımda üveit nedir, kaç türü vardır, belirtileri ve tedavi yöntemlerini anlatacağım.

Üveit Nedir?

Hastalık iltihaplanmanın bulunduğu bölgeye göre ön, intermediyer ve arka üveit olmak üzere 3’e ayrılmaktadır. Ayrıca yeni gelişen üveitler akut üveit olarak adlandırılırken uzun süredir var olan veya sık ataklarla seyreden olgular kronik üveit olarak adlandırılır.

Ön Üveit

İris dokusunda yani göz bebeğinde gelişen iltihaplanma ön üveit olarak adlandırılır.

İntermediyer Üveit

İris dokusunun hemen arkasında bulunan siliyer cisim isimli dokuda gelişen iltihaplanmalar intermediyer üveit olarak adlandırılır.

Arka Üveit

Siliyer cismin daha da arkasında bulunan koroid dokusunun etkilendiği üveit vakaları ise arka üveit olarak isimlendirilmektedir.

Üveit Atağı Nasıl Olmaktadır?

Üveit hastalığı ataklarla seyredebilir. Hangi tür üveit olduğuna göre ataklarda farklı bulgular oluşabilir.

Üveit Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Üveit hastalığının nedenleri enfeksiyöz ve non-enfeksiyöz olarak ikiye ayrılmaktadır. Non-enfeksiyöz üveitlerin büyük bölümünde üveitin spesifik nedeni net değildir ve bozukluk, yalnızca gözü veya gözleri etkileyen otoimmün bir hastalık olarak kabul edilebilir. Behçet hastalığı, ankilozon spondilit, sarkoidoz, sistemik lupus eritematozus veya Crohn hastalığı gibi otoimmun hastalıklarla beraber de üveit görülebilir.

Enfeksiyöz üveitler ise toksoplazmoz, kedi tırmığı hastalığı, herpes zoster virüsü, sifiliz, veya tüberküloz gibi bir enfeksiyonlar sonrası oluşabilir. Ayrıca nadiren ilaç yan etkisi, göz yaralanması veya ameliyatlar sonrası ve lenfoma gibi gözü etkileyen bir kanserlerle beraber de üveit görülebilir.

Üveit Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Üveit atağı oluştuğu zaman gözde ağrı, kızarıklık, ışık hassasiyeti, uçuşmalar, görme azalması veya görme kaybı oluşabilir.

Üveit Nasıl Teşhis Edilir ve Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Üveit ayrıntılı göz muayenesi ile tespit edilebilir. Etkene yönelik olarak kan testleri, bilgisayarlı tomografi ve MR gibi görüntüleme testleri de istenebilir.

Üveit Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Üveitin birçok farklı sebebi olacağı için birçok farklı tedavi seçeneği kullanılabilir. Eğer üveite neden olan etken bulunursa bu etkene yönelik tedavi uygulanır.

Üveit Hastalığı Konusunda Sık Sorulan Sorular

Üveit göz hastalığı konusunda sık sorulan soruların cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.

Üveit Hastalığının Bitikisel Tedavisi Var Mıdır?

Üveitin bitkisel bir tedavisi bulunmamaktadır.

Üveite İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Son zamanlarda probiyotik içeriği olan kefir, ev yapımı yoğurt veya direkt probiyotikleri alınmasının otoimmun bozukluklarda faydalı olacağına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu nedenle otoimmun üveitlerde bu tarz beslenme önerilebilir.

Randevu 7/24