Bietti Kristalin Distrofisi Nedir? Bietti Kristalin Distrofisi Tedavi Edilebilir Mi?

Bietti Kristalin Distrofisi Nedir

Gözde oluşan bazı hastalıklar çok az insanda görülmektedir. Kristalin Distrofisi’de 1937 yılında İtalyan asıllı Doktor Lucas Bietti’ye görme şikayetleri ile başvuran kişilerde benzer belirtiler görmesi üzerine tespit ettiği ve sonrasında onun adıyla anılan nadir görülen bir hastalıktır.

Bietti’nin Kristalin Distrofisi Nedir?

Bietti’nin kristalin distrofisi, retinada ve bazen korneada görülebilen sarı-beyaz kristal birikimleri, retina pigment epitelinin bozulması ve sklerotik değişiklikler ile ayırt edilebilen, otozomal resesif geçişli nadir bir hastalıktır. Bu hastalık genellikle 20’li yaşlardan sonra bulgu vermektedir. Hastalığın ileri safhalarında görme keskinliğinde ciddi şekilde azalma, gece körlüğü, görüş alanında kayıplar ve renkli görmede bozulmalar meydana gelmektedir.

Bietti Kristalin Distrofisi Nedir? Bietti Kristalin Distrofisi Göz Hasatalığı Tedavi Edilebilir Mi?

Bietti’nin Kristalin Distrofisinin Nedenleri

Biettti’nin Kristain Distrofisi tamamen genetik bir hastalıktır ve CYP4V2 isimli gende bozukluk olan kişilerde ortaya çıkar. Çevresel hiçbir etken bu hastalığın oluşumuna neden olmaz.

Bietti’nin Kristalin Distrofisi Kimlerde Görülmektedir?

Bietti’nin Kristalin Distrofisi nadir bir hastalık olduğu için görülme sıklığı net olarak bilinmemektedir. Hastalık kadın ve erkekleri aynı sıklıkta etkilemektedir. Akraba evlilikleri bu hastalığın oluşma riskini arttırır. Sadece kendi içlerinde evlilik yapan kapalı toplumlarda da genetik hastalıkların görülme oranı daha yüksektir.

Bietti’nin Kristalin Distrofisi’nin Belirtileri Nelerdir?

Bietti’nin Kristalin Distrofisi ilk başta gece görme bozukluğu ile bulgu verir. Daha sonra ise görme keskinliğinde azalma ve görme alanı daralması hasta tarafından hissedilebilir. Hastalığın son dönemlerinde görme seviyesi yasal körlük düzeyine inmektedir.

Bietti’nin Kristalin Distrofisi Tanısı Nasıl Koyulur?

Bietti’nin Kristalin Distrofisi tanısı damlalı göz muayenesi sonrasında OKT (göz tomografisi – OCT), renkli fundus fotoğrafı ve fundus otofloresans görüntülemede karakteristik lezyonların ve kristallerin görülmesi ile konur. Tanının kesin olmadığı durumlarda elektrofizyolojik testler ve genetik testler ile tanı doğrulanabilir.

Bietti’nin Kristalin Distrofisinin Tedavisi Var Mıdır?

Bietti’nin kristalin distrofisi hastalığının 1937 yılında tespit edilmesinden bugüne kadar kesin bir tedavi yöntemi bulunamamıştır. Ancak araştırmacılar tespit edilen vakalarda bulguları inceleyerek hastalığın tedavisinin bulunması için çalışmalarını sürdürmektedirler. Doç. Dr. Giray Ersöz hastalığın ilerleyişini yavaşlatmak için PRP uygulaması yapmaktadır. PRP uygulaması, kesin bir tedavi yöntemi ortaya çıkana kadar hastalara süre kazandıracak bir destek tedavi yöntemidir.

Bietti Kristalin Distrofisi Hakkında Yazdığım Akademik Makaleler

Başlık: Bietti Kristal Distrofisini Erken Yakalamak (Başlık İngilizce orijinalinden Türkçeleştirilmiştir)

Özet: Amerika Birleşik Devletlerinde yayın yapan Retina Today adlı dergide yayınlanan bu çalışmamızda 12 yaşında Bietti’nin kristalin distrofisi olan bir hastanın bulgularını anlattık. Genelde 20’li yaşlardan sonra tanı alan bu hastalığın erken yakalandığı zaman daha belirgin retina bulguları ile karşımıza çıktığı yazıda vurgulanmıştır.

Gözün Yapısı (Gözün Anatomik Yapısı) ve Görevleri Nelerdir?

Gözün yapısını (göz anatomisini) bilmek, göz hastalıklarının teşhis ve tedavisi açısından büyük neme sahiptir. Aynı [...]

Devamını Okuyun
Vitreus Nedir? Vitreus Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Vitreus latince bir kelime olup Türkçesi “camsı veya cam gibi” anlamına gelmektedir. İnsanlar ve diğer [...]

Devamını Okuyun
Gözde Uçuşan Cisimler (Miyodizopsi) Görmenin Nedenleri ve Tedavisi

Gözümüzde zaman zaman uçuşan cisimler görülebilmektedir.  Bu cisimler; nokta, yüzen bir kuyruk, ip, saç kılı [...]

Devamını Okuyun
Göz Sağlığı İçin Faydalı Besinler Nelerdir? Hangi Göz Hastalıklarına İyi Gelirler?

Sağlıklı beslenme tüm vücudumuzu olduğu gibi gözlerimizi de kapsar. Kilo kontrolüne paralel olarak, düzenli egzersiz [...]

Devamını Okuyun
Göz Tembelliği Nedir? Göz Tembelliğinin Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Tıbbi olarak ambliyopi olarak adlandırılan göz tembelliği, gözler arasında görme farklılıklarından kaynaklı olarak ortaya çıkan [...]

Devamını Okuyun
Üveit Nedir? Üveitin Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Üveit hastalığı, ciddi bir göz hastalığı ve bir tür iltihaplanmadır. Üveit hastalığı iridosiklitis olarak da [...]

Devamını Okuyun
Renk Körlüğü Nedir? Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bazı kişiler belirli renkleri veya renklerin tonlarını ayırt edemezler. Görme konusunda bu sorunu yaşayan kişilerde [...]

Devamını Okuyun
Bietti Kristalin Distrofisi Nedir? Bietti Kristalin Distrofisi Tedavi Edilebilir Mi?

Gözde oluşan bazı hastalıklar çok az insanda görülmektedir. Kristalin Distrofisi’de 1937 yılında İtalyan asıllı Doktor [...]

Devamını Okuyun
Randevu 7/24