Göz Sağlığı İçin Faydalı Besinler Nelerdir? Hangi Göz Hastalıklarına İyi Gelirler?

göz sağlığına faydalı besinler

Sağlıklı beslenme tüm vücudumuzu olduğu gibi gözlerimizi de kapsar. Kilo kontrolüne paralel olarak, düzenli egzersiz yapmak, sigara ve alkol kullanmamak da yine göz sağlığımız için önem arz eder. Ayrıca kandaki kolesterolün düşük olması gerektiği gibi düzenli şeker kontrolü de yapılmalıdır. Güneşli havalarda güneş gözlüğü kullanmak ve aşırı tozlu, kimyasal maddeli ortamlarda gözlerimizi korumak gibi genel önlemlerde göz sağlığı açısından son derece faydalıdır. Tüm bunların yanında göz sağlığına iyi gelen besinler de tüketilmelidir. Göz sağlığı için faydalı besinler oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Havuçtan yumurtaya, turunçgillerden kırmızı ete, kabaktan balığa kadar uzanır. Dilerseniz her birinin göze sağladığı faydaları tek tek inceleyelim.

Havuç

Havuç yüzyıllardır göze faydası ile bilinen besinlerden bir tanesidir. Göz sağlığı için faydalı besinler dediğimizde karşımıza çıkacak ilk seçenek de şüphesiz havuçtur. Yüksek oranda A vitamini ile birlikte beta karoten içeriği sayesinde retinal fonksiyonlarla birlikte göz yüzeyi sağlığı açısından önem teşkil eder. Yapılan araştırmalar havucun görme keskinliğini iyileştirdiğini ve tavuk karası (retinitis pigmentosa) ilerlemesini engellediğini öne sürer.

Tavuk karası (retinis pigmentosa) hastalığı hakkında daha fazla bilgiyi “Tavuk Karası Hastalığı Nedir? Retinitis Pigmentosa Tedavisi Nasıl Yapılır?” yazımda bulabilirsiniz.

Yumurta

Yumurta C ve E vitamini anlamında oldukça zengin besinlerden biridir. Ayrıca önemli oranda çinko içermesi sebebiyle de adeta gözlerimiz için bir hazine görevi görür. Üstelik içerisinde bulunan lutein e zeaxantin sarı nokta hastalığına karşı koruma sağlar.

Sarı nokta hastalığı hakkında detaylı bilgi için “Sarı Nokta Hastalığı Nedir? Sarı Nokta Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi Nedir?” yazıma göz atabilirsiniz.

Turunçgiller

Meyve tüketimide göz sağlığı için en az sebze tüketimi kadar önemlidir. Bu noktada en iyi seçenek şüphesiz turunçgillerdir. Mandalina, portakal, limon, greyfurt gibi turunçgil meyveleri içerdikleri yüksek oranlı C vitamini sayesinde göz sağlığı ile birlikte retina problemlerinin önlenmesinde faydalıdır.

Kırmızı Et

Göz sağlığı için et tüketimini de ihmal etmemek gerekir. Temel maddeler arasında öne çıkan çinko kırmızı ette mevcuttur. Tavuk etinde ya da diğer hayvan ürünlerinde oranı daha düşük olan çinko ağırlıklı olarak kırmızı ette kendini gösterir. Dolayısıyla kırmızı et tüketimi vücudun çinko ihtiyacını büyük oranda karşıladığı için göz sağlığına da faydası kaçınılmazdır.

Kabak

Göz sağlığına fayda sunan besinlerden biri de sebze sınıfından bildiğimiz kabaktır. Vücudumuzun kendi üretemediği ve dışarıdan almak zorunda kaldığı lutein ve zeaxantinin bol bulunduğu diğer sebze de kabaktır. Bunun yanında C vitamini ve çinko açısından zengin olması sebebiyle de göz sağlığı için sıkça önerilir.

Ispanak

Göz sağlığına iyi gelen sebzeler sınıfında dikkat çeken bir besin de ıspanaktır. Beta-karoten, seaksantin ve lutein gibi karotenoidler dolayısıyla spanak C ve E vitaminleri açısından son derece zengindir. Ayrıca bu tarz besinler gözde ortaya çıkabilecek katarakt ve sarı nokta hastalığı gibi uzun vadeli göz rahatsızlıklarının riskini de azaltmaya yardımcıdır. Pek çok kişinin diyetinde yer bulmayan ıspanak beslenmenize dâhil etmeniz gereken sebzeler arasındadır.

Yeşil Sebzeler

Yeşil sebzeler fark etmeksizin göz sağlığına iyi gelirler. Marul, kara lahana, brokoli ve Brüksel lahanası gibi sebzeler hem lutein hem de zeaxantin içermeleri dolayısıyla özellikle retina açısından faydalıdırlar. Bunun yanında yeşil sebzeler yüksek oranda C vitaminine sahiptirler. Çiğ tüketimleri uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Yaprağı koyu yeşil olan sebzelerin daha faydalı olduğu da söylenebilir.

Balık

Göz sağlığı dediğimizde aklımıza gelen besinlerden biri de deniz ürünleridir. Özellikle yağ balıkları bu kategoride öne çıkar. Balıklarda yer alan omega-3 ve diğer antioksidan maddeler retina sağlığı açısından önem taşıdığı gibi göz kuruluğuna karşı da bizi korur. Gözyaşı kalitemizi de arttırır. Yapılan bazı çalışmalar, haftada iki kez balık tüketen kişilerde sarı nokta hastalığı ve göz kuruluğunun daha az ortaya çıktığını gösterir. Her çeşit balık göz sağlığı için faydalı sayılsa da yağlı balıklar sınıfında bulunan ton balığı, somon balığı, hamsi, sardunya, sardalya, alabalık ve uskumru daha çok tercih edilmelidir. Kuzey Denizi yani Norveç’in somon balığında gözün ihtiyaç duyduğu temel iki omega -3 yağ asidi türü DHA ve EPA bolca mevcuttur.

Kuruyemiş Çeşitleri

Göze iyi geldiği bilinen bir diğer besin türü de kuruyemiş çeşitleridir. Kuruyemişler antioksidan içermeleri nedeniyle göz sağlığı için son derece yararlıdır. Üstelik Omega-3 içerdiklerini de eklememiz gerekir. Özellikle Antep fıstığı içerdiği yeşil renk dolayısıyla göze büyük oranda fayda sağlar. Bunun yanında başka faydalı olan kuruyemiş çeşitleri badem, fındık, ceviz, kaju ve ay çekirdeğinden en az 10 kat daha fazla luteine sahiptir. İdeal olan kuruyemiş çeşitlerini tümden kavurmadan çiğ olarak üretmektir. Sarı nokta hastalığı başlangıcı olan kişilere vitamin hapları yerine günde birer avuç Antep fıstığı tüketmeleri uzmanlar tarafından önerilir.

Çekirdek

Gözde net bir görüş isteyen her kişiye özellikle çekirdek tüketimi tavsiye edilir. Yoğun oranda E vitamini içermesi en önemli sebeplerden biridir. Çekirdek, yağa bağlı makula dejenarasyonuyla mücadeleye yardımcı olurken, güneşten gelen ultraviyole ışınlara karşı da koruma sağlar. Vücudumuz bazı vitaminleri kendi sentezleme gücüne sahiptir. Ancak E vitaminini gıda kaynaklarından alması gerekir.

Kivi

Yaşa bağlı makula dejenerasyonla mücadeleye destek olan diğer besinlerden biri de kivi. Ayrıca gözlerin ışığı filtrelemesini sağlayan zeaksantin maddesine de sahip. Göz sağlığı için faydalı besinler kapsamında meyveler kategorisinde kivi öne çıkar. Günde en az iki üç defa düzenli tüketilmesi tavsiye edilir.

Gözün Yapısı (Gözün Anatomik Yapısı) ve Görevleri Nelerdir?

Gözün yapısını (göz anatomisini) bilmek, göz hastalıklarının teşhis ve tedavisi açısından büyük neme sahiptir. Aynı [...]

Devamını Okuyun
Vitreus Nedir? Vitreus Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Vitreus latince bir kelime olup Türkçesi “camsı veya cam gibi” anlamına gelmektedir. İnsanlar ve diğer [...]

Devamını Okuyun
Gözde Uçuşan Cisimler (Miyodizopsi) Görmenin Nedenleri ve Tedavisi

Gözümüzde zaman zaman uçuşan cisimler görülebilmektedir.  Bu cisimler; nokta, yüzen bir kuyruk, ip, saç kılı [...]

Devamını Okuyun
Göz Sağlığı İçin Faydalı Besinler Nelerdir? Hangi Göz Hastalıklarına İyi Gelirler?

Sağlıklı beslenme tüm vücudumuzu olduğu gibi gözlerimizi de kapsar. Kilo kontrolüne paralel olarak, düzenli egzersiz [...]

Devamını Okuyun
Göz Tembelliği Nedir? Göz Tembelliğinin Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Tıbbi olarak ambliyopi olarak adlandırılan göz tembelliği, gözler arasında görme farklılıklarından kaynaklı olarak ortaya çıkan [...]

Devamını Okuyun
Üveit Nedir? Üveitin Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Üveit hastalığı, ciddi bir göz hastalığı ve bir tür iltihaplanmadır. Üveit hastalığı iridosiklitis olarak da [...]

Devamını Okuyun
Renk Körlüğü Nedir? Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bazı kişiler belirli renkleri veya renklerin tonlarını ayırt edemezler. Görme konusunda bu sorunu yaşayan kişilerde [...]

Devamını Okuyun
Bietti Kristalin Distrofisi Nedir? Bietti Kristalin Distrofisi Tedavi Edilebilir Mi?

Gözde oluşan bazı hastalıklar çok az insanda görülmektedir. Kristalin Distrofisi’de 1937 yılında İtalyan asıllı Doktor [...]

Devamını Okuyun
Randevu 7/24