Göz Sağlığımızı Korumak için Basit ve Etkili Öneriler

Göz Sağlığımızı Korumak İçin Basit ve Etkili Öneriler

Göz, sağlık açısından hassasiyet içeren önemli organlarımız arasındadır. Göz yorgunluğu da göz rahatsızlıklarını olumsuz etkileyen durumlardan bir tanesidir. Bilgisayar, telefon ve mavi ekrana uzun süre bakmak göz sağlığını bozar. Aynı şekilde makyaj malzemeleri, sigara kullanımı ve tükettiğimiz besinler de önemlidir. O halde göz sağlığımızı korumak için öneriler nelerdir?

Makyaj Malzemelerinin Son Kullanım Tarihine Dikkat Edin

Göz sağlığımızı korumak adına makyaj malzemelerinin kalitesi ile birlikte son kullanım tarihleri de dikkat çeker. Kullanım tarihi geçmiş bir makyaj malzemesi göze zarar verir. Alerji sorunları ortaya çıkabileceği gibi gözlerin mikrop kapmasına bağlı problemler yaşanabilir. Gözler kızarıp çapaklanabilir ve batma-yanma şikayetleri de kendini gösterebilir.

Gözlerimiz İçin Bu Besinleri Soframızda Bulunduralım

Gözlerin sağlıklı ve güçlü olabilmesi adına tükettiğimiz besinlere dikkat etmemiz gerekir. Çünkü sağlıklı bir yaşamın sırrı düzenli ve dengeli beslenmeden geçer. Bu nedenle göz sağlığı açısından A,C ve E vitaminlerine yönelmek şart. Beto karoten ve A vitamini içeren besinler tüketmek retina ile birlikte gözün diğer bölümlerinin de hem sağlıklı hem de düzgün çalışmasını sağlar.

Gözlerimiz için soframızda bulundurmamız gereken besinler arasında sebze ve meyveler öne çıkar. Ispanak ve lahana karotenoidler, beta-karoten ve zeaksanthin göz için faydalı vitamin ve pigmentleri içerir. Bunun yanında göz ve beyin sinirlerinin gelişiminde rol oynayan ve omega 3 açısından da zengin bir kaynak olan ceviz de yine tüketmenizi önereceğimiz besinlerden bir tanesi. Ayrıca A, C ve E vitaminleri ile gözleri koruyan ve bağışıklık sistemini güçlendiren havucu da listenize mutlaka eklemelisiniz. Göz sağlığı için faydalı besinlerin listesi için tıklayınız.

Bilgisayar ve Telefon Kullanırken 20 Dakikada 1 Kısa Molalar Verelim

Göz sağlığımızı etkileyen durumlardan bir tanesi de çok fazla telefon ve bilgisayar kullanmaktır. Daha doğrusu ekrana uzun saatler bakmak da diyebiliriz. İşiniz bilgisayar ve telefon odaklı ilerliyorsa, ara vermeden ekrana bakmak gözlerinizi sulandırabileceği gibi göz ağrılarına da sebebiyet verebilir. Bu durumda ekran mesafenizi ayarlamanız önemlidir. Ekranın üst kenarı göz hizasına denk getirilmelidir. Ekran ile aranızdaki uzaklığı ise 50-60 cm şeklinde ayarlamanız yeterli olacaktır. Bunun dışında bilgisayar ve telefon kullanırken 20 dakikada 1 kısa molalar vererek gözlerinizi uzağa bakarak dinlendirmeniz iyi olacaktır. Dinlendikten sonra ekrana baktığınızda gözlerinizin daha az yorulduğunu anlayacaksınız.

Kontakt Lenslerinizin Kullanımına Dikkat Edin!

Göz sağlığımızı korumak adına üzerinde durmamız gereken noktalardan biri de şüphesiz kontakt lens kullanımı. Zamanı geçen ya da deforme olmuş lensler kesinlikle kullanılmamalıdır. Lensi takıp çıkarmadan önce elleri sabunlu suyla yıkayıp iyice durulanmalı ve kağıt havlu ile de kurulanmalıdır. Ayrıca lensler hiçbir şekilde musluk suyu ile temas ettirilmemelidir. Kontakt lens kullanıcılarında aniden ortaya çıkan ağrılar ve kızarmalar kendini gösterebilir. Bu durumda derhal lensleri çıkarıp göz doktoruna başvurmak önemlidir. Bunun yanında lens gözdeyken doktor tarafından önerilmeyen damlalara başvurulmamalıdır. Üstelik yüzerken ya da banyo yaparken de kontakt lenslerin çıkarılması gerekir. Son olarak kontakt lens kullanırken düzenli periyotlarla doktor kontrolüne gidilmesi şarttır.

Güneş Gözlüğünü Yaz Kış Kullanalım

Göz sağlığımızı korumak açısından uygulamamız gereken adımlardan bir tanesi de güneş gözlüğünü dört mevsim kullanmaktır. Genellikle yaz aylarında güneş gözlüğü tercih edilse de, diğer üç mevsimde de gözü zararlı ışınlardan koruduğunu söylemek mümkün. Özellikle kış mevsiminde takılan güneş gözlüğünün gözler için daha faydalı olduğunu belirtmeliyiz. Çünkü güneş kış aylarında dünyaya yakın pozisyonda yatay gider. Ayrıca güneş ışınları kar yağdığı zamanlarda daha çok yansımaktadır.

Göz Sorunlarını Hafife Almayın

Göz hassasiyet içeren duyu organlarımız arasında yer alır. Bu yüzden gözümüzde oluşabilecek en küçük bir rahatsızlığı ciddiye almak şarttır. Kızarıklık ve kaşıntı sorunlarında soğuk pansuman uygulayıp, suni gözyaşı damlası damlatabilirsiniz. Küçük arpacık mevcudiyetinde ise sıcak pansuman yapılabilir. Şikayetleriniz çapaklanma, ağrı, kapaklarda şişkinlik, ve ışık hassasiyeti şeklinde devam ederse mutlaka göz doktorunuza başvurmalısınız.

Düzenli Olarak Göz Muayenesi Olalım

Göz sağlığını korumak için düzenli muayene olmak önemlidir. Düzenli muayene kalıcı görme kaybına sebebiyet verebilecek hastalıkların erken tanısı ile birlikte birçok sistemik hastalığın tespit edilmesine imkan tanır. Büyüme çağındaki kişilerin senede bir, göz sorunu olmayan 18-40 yaş arası grubun iki senede bir, ileri yaştaki kişilerin ya da diyabet, tansiyon hikâyesi olan kişilerin ise yılda bir kere kontrole gitmeleri gerekir. Yüksek tansiyon ve diyabet gibi hastalıklar, göz damarlarınızı etkileyip, göz içi kanamasına hatta görme kaybına kadar ilerleyebilir. Dolayısıyla göz sağlığınız için göz doktorunuza sağlık geçmişinizle birlikte ailedeki göz hastalıkları hakkında da bilgi vermenizi eklemeliyiz.

Koruyucu Gözlük Kullanmaya Özen Gösterelim

Göz sağlığımızı korumak için öneriler arasında koruyucu gözlük kullanımı dikkat çeker. Göz yaralanmalarının büyük çoğunluğu ev kazalarından kaynaklanır. Dolayısıyla evde tamirat yaparken, temizlik maddeleri ile yakın temas kurarken koruyucu gözlük takmak önem teşkil eder.

Sigara İçmeyelim

Sigara kullanımı göz sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerden biridir. Göz sağlığımızı korumak için öneriler dediğimizde karşımıza çıkacak en belirgin seçenek sigarayı bırakmak olacaktır. Sigara yaşa bağlı gelişen sarı nokta hastalığı (makula dejenerasyonu) için önemli risk faktörü taşır. Ayrıca katarakt oluşumunu hızlandırarak gözleri de kurutur. Damar sertliği yapması dolayısıyla da göz damarlarında tıkanıklığa yol açar. Bunun sonucunda görme kaybı kendini gösterebilir.

Randevu 7/24